02 STI bugeye CEL LIGHT Problem

View previous topic View next topic Go down

02 STI bugeye CEL LIGHT Problem

Post by BoricuaSTI on Tue Apr 09, 2013 9:30 am

Hey i have a check engine light and was wondering what could be causing the issue. I replaced everything already besides a few other things i could think of witch ill try today but any way the CEL light is


P0171 Bank 1 system too lean

P0546 I believe its a EGT SENSOR

its a 02 wrx bugeye with a 05 sti swap it was running like crap before i changed the oil and spark plugs and what im thinking of changing today is a fuel filter and air intake filter since its not stock and the car also has a front mount

i was wondering if the front mount is a bad idea its not tuned for the front mount and its not tuned for the intake i just got the subie and wanted to get rid of the check engine light so i can cruz and not worry about the check engine light.

ANY HELP IS APPRECIATED.! What a Face

BoricuaSTI
AWD Noobie

Posts : 15
Reputation : 0
Join date : 2013-04-08

View user profile

Back to top Go down

Re: 02 STI bugeye CEL LIGHT Problem

Post by WANTED on Tue Apr 09, 2013 5:49 pm

http://forums.nasioc.com/forums/showthread.php?t=475620&highlight=p0171

Here's a place to start. Although I have a few clarifying questions?

Are the CELs a new thing, or have you had the issues since you bought the car?
Any issues with the car's performance? If so, what is it doing (other than the cel)?
What exactly did you replace?
Any other mods on the car other than the front mount and intake? Downpipe perhaps?

_________________
Horsepower is no substitute for brains, F***!!!!!
avatar
WANTED
Forum Outlaw

Posts : 1478
Reputation : 14
Join date : 2012-04-12
Age : 102
Location : Savannah, GA

View user profile

Back to top Go down

Re: 02 STI bugeye CEL LIGHT Problem

Post by Chaz2.5 on Tue Apr 09, 2013 5:56 pm

I believe bank 1 is the front 02 sensor. Either that or check the vacuun tube on the bpv.
For egt, get a 2.2k ohm resistor and plug it into the egt plug.

_________________
avatar
Chaz2.5
Captain Slow

Posts : 1237
Reputation : 101
Join date : 2012-04-03
Age : 36
Location : El Paso TX / Klamath Falls OR

View user profile

Back to top Go down

Re: 02 STI bugeye CEL LIGHT Problem

Post by BoricuaSTI on Tue Apr 09, 2013 11:06 pm

Ok we'll I just bought the car it's a 02 wrx bugeye and the motor is from an 05 sti I got the egt cel light to come off with the resistor but the same code P0171 is still coming up

The car has a front mount I was also wondering if that would be a bad thing

Thanks for the help I'm new to the Subaru life style n I not wanna have anything go wrong with it so might as well do it right the first time

Now as for a vac leak any input on that I believe that's what's causing the code because I just replaced both O2 sensors brand new no universal parts

BoricuaSTI
AWD Noobie

Posts : 15
Reputation : 0
Join date : 2013-04-08

View user profile

Back to top Go down

Re: 02 STI bugeye CEL LIGHT Problem

Post by Chaz2.5 on Tue Apr 09, 2013 11:11 pm

That small vacuum tube that goes to the bpv connects to the manifold under the throttle body. Check to make sure it didn't slide off and is disconnected.

_________________
avatar
Chaz2.5
Captain Slow

Posts : 1237
Reputation : 101
Join date : 2012-04-03
Age : 36
Location : El Paso TX / Klamath Falls OR

View user profile

Back to top Go down

Re: 02 STI bugeye CEL LIGHT Problem

Post by BoricuaSTI on Tue Apr 09, 2013 11:14 pm

Another thing when I first had the Subaru it had no O2 sensors and the cel light was already on so I took it to autozone to see what was causing the cel and it gave me 2 codes at first the front and rear O2 sensors

I replaced those and it ran like crap after swapping the new o2s in cel light came back went to check and it gave me 7 codes all cylinders were misfiring and runing too lean and the egt

Did a tune up on it changed spark plugs new oil and it took care of the misfireing and only put out 2 codes after the tune up witch was the same two I posted about I fixed the egt by putting the resistor on it and it went away now I'm stuck with the P0171

What I'm going to do tomorrow is buy a new fuel filter and possibly a air filter it looks really dirty and clean the maf

Any idea how I can vacuum leak test it or know anyone with a device I can try on it any help is appreciated and also just what I know of the car

BoricuaSTI
AWD Noobie

Posts : 15
Reputation : 0
Join date : 2013-04-08

View user profile

Back to top Go down

Re: 02 STI bugeye CEL LIGHT Problem

Post by Chaz2.5 on Wed Apr 10, 2013 1:21 am

Bring it to the meet on Saturday and let the guys take a look under the hood. I'd get more in depth but doing this from my phone on staff duty.

_________________
avatar
Chaz2.5
Captain Slow

Posts : 1237
Reputation : 101
Join date : 2012-04-03
Age : 36
Location : El Paso TX / Klamath Falls OR

View user profile

Back to top Go down

Re: 02 STI bugeye CEL LIGHT Problem

Post by BoricuaSTI on Wed Apr 10, 2013 10:43 am

Dude ill be there where is it going to be at.?

BoricuaSTI
AWD Noobie

Posts : 15
Reputation : 0
Join date : 2013-04-08

View user profile

Back to top Go down

Re: 02 STI bugeye CEL LIGHT Problem

Post by Chaz2.5 on Wed Apr 10, 2013 3:39 pm

Saturdays @ 5:00. Sonic on Montana near the intersection of Airway and Montana .

_________________
avatar
Chaz2.5
Captain Slow

Posts : 1237
Reputation : 101
Join date : 2012-04-03
Age : 36
Location : El Paso TX / Klamath Falls OR

View user profile

Back to top Go down

Re: 02 STI bugeye CEL LIGHT Problem

Post by BoricuaSTI on Wed Apr 10, 2013 5:37 pm

Cool deal ill be there to get to know all the awd family and have a look n see what's goin on with my subie Smile

BoricuaSTI
AWD Noobie

Posts : 15
Reputation : 0
Join date : 2013-04-08

View user profile

Back to top Go down

Re: 02 STI bugeye CEL LIGHT Problem

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum